Priset varierar mellan de olika områdena beroende på områdets struktur och priset för just ert område framgår tydligt i det material du får hem i brevlåda tillsammans med din beställningsblankett.
Förutom att du får en mycket bättre tjänst med betydligt högre kapacitet på 100 Mbit/s för ca 239 kr jämfört med en vanlig 24 Mbit/s ADSL via kopparnätet som kostar ca 349 kr/mån så kan du också spara 145 kr per månad genom att gå över till Telefoni via fiber också (sk IP-Telefoni). Med detta räkneexempel sparar du totalt 255 kr per månad.
Eftersom det är en investering i din fastighet så kan du göra avdrag med upp till 22 % av kostnaden om du säljer din fastighet.
Eventuell möjlighet till ROT-avdrag kommer att framgå tydligt av beställningshandlingarna.
IP-Only tar bara betalt för att installera fiber och det är en engångsavgift. Så det korta svaret är nej.
Det du därefter betalar är abonnemangsavgifter till tjänsteleverantörer för de bredbandstjänster du väljer att aktivera. Till exempel Internet, TV eller telefoni.
Det kan därför vara förmånligt att ansluta dig nu när vi har lägre priser för att installera fiber i ditt område, även om du inte vill abonnera på några tjänster just nu. Inte minst för att en investering i fiber kan höja värdet på din fastighet längre fram.
Vi vill gräva så kort som möjligt men samtidigt i möjligaste mån undvika planteringar och hårda ytor som asfalt och sten. Installation och grävning görs alltid i dialog med dig som fastighetsägare.
Ja, men det är betydligt billigare att ansluta dig nu. När vi nu bygger ut i ditt område har vi många medarbetare på plats och kan utnyttja det genom att arbeta snabbare och effektivare vilket ger ett lägre pris.
Ja, men varken dragning eller extra uttag inomhus ingår i priset utan blir en separat kostnad. Vi kan hjälpa till att förmedla kontakt med installatörer som sätter in de datauttag du vill ha i din bostad.
Vanligtvis så är det 3 månaders uppsägning på löpande avtal. Ni kan välja att säga upp ert nuvarande avtal när ni fått leveranstid på fiberinstallationen. Eller så säger ni upp det när fibern är installerad. Eftersom det inte är något tvång att beställa en tjänst, så kan ni välja att teckna en tjänst så fort det tidigare avtalet är avslutat. Men tänk på att avsluta så fort som möjligt för det finns en besparing att göra, samt leverans av en bättre tjänst.
Det går att ha trygghetslarm via fiber men tyvärr beror det på exakt vilket larm man har och det beror på vad kommunen har skickat ut för larm (det är oftast kommunen som står för larmen eftersom det är de som ansvarar för de äldre i samhället). Man måste själv stämma av med kommunen om det trygghetslarm man har fungerar över fiber.
Allt som behövs är en datorsladd mellan fibermottagaren och en dator. Vill man ha trådlöst Internet i villan kan man köpa till en trådlös router (kostar fr. 200 kr) som man ansluter till fibermottagaren. Alternativt kan man själv dra nätverkssladdar till de rum där man vill ha Internet.
Vissa operatörer erbjuder sina kunder att ha möjlighet att behålla sin e-postadress för en månadsavgift, även om man byter leverantör. Annars kan man enkelt registrera en ny e-postadress via G-mail, Hotmail eller liknande, eller beställa en egen domän, t.ex. fö. Tips är att byta e-postadress som är oberoende av vilken leverantör man har och sedan skicka ut ett mail till alla sina kontakter med information om att man bytt e-postadress.
När man beställer telefoni från någon av våra tjänsteleverantörer så skickar de en telefoniadapter. Telefoniadaptern ansluts till fibermottagaren. Till telefoniadaptern kan man koppla in en vanlig telefon (vanligt telefonuttag, RJ-11).
Har man flera telefonjack i huset och vill att det ska ringa på alla telefonjack så kan man koppla en vanlig telefonsladd mellan telefoniadaptern och husets första telefonjack, det blir då seriekopplat i huset och det ringer i alla telefonjack precis som det gör idag.
Givetvis går det att behålla den tv-lösning man har idag. Annars kan man t.ex. beställa bredbands-tv från någon utav våra tjänsteleverantörer. Man behöver få fram tv-signalen till resp. tv-apparat, antingen kan man dra en vanlig nätverkssladd fr. fibermottagaren till resp. tv-apparat eller så kan man beställa trådlös mottagare/sändare (kostar ca 1000 kr för 1st sändare & 1st mottagare), den trådlösa sändaren kopplar man in till fibermottagaren och den trådlösa mottagaren ansluter man till den digitalbox man fått eller köpt av den leverantör man valt. Därefter kopplar man en vanlig tv-sladd (SCART eller HDMI) mellan sin tv-apparat och digitalboxen. Har man flera tv-apparater så kan man beställa ytterligare trådlösa mottagare (kostar ca 500 kr/st).
Blir det strömavbrott i er fastighet och ni inte har reservkraft (batteribackup) till fibermottagaren och er utrustning så kommer tjänsten att sluta fungera.
När vi har uppnått en viss procent beställningar i området så kan vi gå vidare i processen (bygglovsansökningar, ordna grävtillstånd mm). Har ni mottagit anslutningsavtal per post så rekommenderar vi att ni fyller i och skickar in dessa så fort som möjligt. Då kan vi komma igång fortare med själva anläggningsarbetet. Håll även utkik efter ytterligare information på vår hemsida gällande informationsmöten, planering, process etc.
Har ni inte fått möjlighet att beställa än så rekommenderar vi att ni skickar in en intresseanmälan här på hemsidan.